Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Американският конгресмен Уорън Дейвидсън призовава финансовото

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Американският конгресмен Уорън Дейвидсън призовава финансовото
Коментари Харесай

Една история за конгресмен от „Отборът на Путин”, лобисти, мръсни пари, пишман журналисти

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън приканва финансовото министерство на Съединените щати да наложи наказания против българския основен прокурор Иван Гешев. Тази вест провокира екстаз измежду десетки наши публицисти, политици и борци за правосъдна промяна. Медиите ни се надпреварват да излизат с гръмки заглавия, неуспяващи (и неискащи) да прикрият злорадството им от това, че от чужбина се пробват да ни набият канчето, с опрощение за израза.

Какво в действителност се пробват да ни убедят една дребна, само че извънредно вреслива групичка родни драскачи и хора, известни с това, че са... известни най-вече в обществените мрежи. Как си показват те битието на Дейвидсън. Да надникнем за малко в мисловните им полюции...

Става сутринта конгресменът, като цяла нощ е спал с прекъсвания, тъй като е размишлявал по какъв начин да преодолее корупцията в България. Все отново, в случай че не с цел да спомогне за осветляване и подбряване на обстановката у нас, защо друго е на този виновен пост. „ Джил ” – гласът му се извисява в ранчото му в Охайо, нетърпеливо призовавайки жена му да се отзове по-бързо на повика му. „ Да, скъпи ”, дава отговор прелестен женски глас. „ Прибра ли документите, за които те помолих през вчерашния ден? ”, нервно пита Дейвидсън, ровейки си прибързано в куфарчето. „ Скъпи, през вчерашния ден през целия ден бях заета, не ми беше до това ”, кисело дава отговор брачната половинка, което провокира вълна от неодобрение, изразено в вербален изблик – „ Джил, какво по-важно си имала от това просто да събереш всичките към този момент систематизирани папки от бюрото ми и да ги сложиш в куфарчето ми? Не разбираш ли, че това е от изключителна значимост за идната ми работа в Конгреса – от месеци работя по този въпрос, на крачка съм от това да убедя и министъра на финансите да санкционира  основния прокурор Иван Гешев? Действията и бездействията на българската прокуратура заплашват сигурността на НАТО и Европа, Джил, стегни се! Американските жители чакат бърза реакция! ” Смъмрената брачна половинка бързо, бързо си взима поука, като усърдно прибира цялата значима документи.

Втора сцена. Кабинетът на Дейвидсън в щатския Конгрес. „ Сара, Сара, готово ли е всичко? ”, кънти гласът на конгресмена. „ Писмото до министър Джанет Йелън квалифицирано ли е? Добавени ли са следствията от авторитетния и известен в целия свят уебсайт bird, показанията на великия водач Георги Георгиев от гражданското съдружие БОЕЦ, както и на банкера Цветан Василев? Да не пропуснеш и анализите на световноизвестната варненска журналистка Христова (не и помня дребното име, нещо съветско беше – по-добре не я назовавай по малко име в писмото, ще се стори съмнително, Сара) ”, Дейвидсън не стопира да подрежда. „ Да, конгресмен, не се тормозете ”, припка към него миньончето Сара. Цялата съпътстваща документи, както и писмото към този момент са готови и изпртени към министър Йелън. Американският народ ще оцени вашата работа и положения труд! ”. Уорън Дейвидсън изтощено отпуска глава на стола си. Костваше му цяла година неотклонен труд да събере всички доказателства, които има, с цел да осветли коруцпионни практики за милиони в България. Откакто в действителност е на този пост, той си сложи за цел да разнищи какво се случва в най-важния стопански и политически сътрудник на Съединени американски щати в света.

Министър Йелън не можеше да повярва на разкритията, за които четеше в писмото. Касаеше се за скандални корупционни практики, неуважение на решения на страната и, самоволно прекъсване на следствия. Иван Гешев ще си заплати, тропна по масата достолепната дама, решена още през днешния ден да задвижи процедура по санкциониране на основния прокурор на България. Как по този начин това е останало скрио досега, питаше се тя. Говорим за България, по дяволите, не за коя да е страна...

Извинявам се, че би трябвало да ви прекъсна сладкия сън, неуважаеми, само че в случай че даже и 1/10 от горенаписаното в действителност е минало през мозъка ви, най-искрено ви поучавам да се прегледате по-скоро. Ако в действителност си мислите, че който и да е американски конгресмен би изгубил и един час от времето си (да не приказваме за повече), с цел да се интересува какво се случва в една далечна и непозната му източноевропейска страна, е добре да пиете една студена вода. Ако в действителност сте уверени, че конгресмен Уорън Дейвидсън е написал това писмо, откакто месеци наред е отделил да се запознае, изследва и наблюдава политическата конюнктура у нас, е добре да попитате майка си дали не ви е изпускала по-често на глава, когато сте бил бебе. Ако пък не ви се коства съмнително по какъв начин по този начин това писмо се появи напълно инцидентно и първо на стената на една известна в обществените мрежи дб активистка, е добре да помислите малко повече. Ако можете, несъмнено. Ако не ви се коства подозрителна симбиозата сред въпросната вуйна, НПО-то на изхвърления от ГЕРБ поради корист с финанси от партийната каса Гошо Тъпото, един търсен от правораздаването лъжец, още един подобен, както и един уебсайт, който прави умопомрачителни „ разкрития ” посредством ровене в Гугул и клюки, най-добре да спрете да се интересувате и да коментирате политика, а да се разноските измежду природата да вземем за пример. Или да си пуснете някой сапунен сериал.

Ако в никакъв случай не сте чували за лобисти, също е редно да не коментирате тематиката. Ако не знаете, че в Съединени американски щати това е законно регламентирана процедура, че има обществен указател на лобистите, които, о, знамение, дори имат непрекъснати контакти до членовете на Камарата, по-добре е сготвите една гозба. Ако в действителност вярвате, че просто ей по този начин от нищото, който и да е американски конгресмен внезапно ще реши, че му е жизненоважно какво се случва в България, вземете разходете кучето си. Ако пък вярвате, че Дейвидсън е отделил месеци наред в четене на (правилната) българска преса или още повече – посещавал е страната ни, тъй като живо се вълнува от протичащото се тук, каквото въпреки всичко допускат изказванията в писмото му, не знам какво да ви съветвам, очевидно ситуацията при вас е неспасяемо.

Уорън Дейвидсън е чувал за България, колкото Пенчо Пенков (или който и да е друг) от Демократична България, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, ГЕРБ (или която и да е друга партия) се интересува, вълнува, следи, разяснява какво се случва в Гвинея-Бисау. Ако изобщо е чувал за тази страна, де.

И тази толкоз обикновена, дирижирана от определни кръгове в България режисура, за която беше зает чак американски конгресмен, най-малко можеше да бъде отиграна по-добре. А не писмото му да се появи първо на стената на фейсбук активистка, обвързвана с Гошо Тъпото, не така наречен проверяващи публицисти да разясняват и дописват след това какво е желал да каже Дейвидсън, а укриващият се от правораздаването Цветан Василев да побърза да се похвали в персоналния си профил, цитирайки изказването на конгресмена.

А, още нещо, напълно не апропо – точно Уорън Дейвидсън е измежду шестимата американски конгресмени, които са известни в страната си като част от „ Отборът на Путин “, критик на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, дал своя вот против глобите на Съединени американски щати против Русия и краен антиваксър. Разбира се, това са персонални позиции на конгресмена, на които той има цялостното право, само че е извънредно показателно, че точно човек с такива визии, е единственият, откликнал на някоя лобистка компания. И изобщо не апропо, забавно е кой и с какви средства е платил на въпросната компания, с цел да притегли Дейвидсън, тъй като лобизмът никак не е евтина услуга. А с цел да упражниш напън в интерес на съответно решение, се желаят съществени финанси. В Съединени американски щати има повече от 100 000 лобисти, като хонорарите им са доста солидни. И против тези високи суми, те са подготвени да лобират безусловно за всичко. Та от кое място идва тази сума, дали не от един нарушител, укриващ се в чужбина, или пък идва по линия на лица, свързани с съветската страна (като се има поради кой е конгресментът), или пък от друга съмнителна посока.

И още веднъж не апропо, някои от клиентите на прокуратурата у нас, които също непрестанно борят основния прокурор Иван Гешев, като да вземем за пример братя Бобокови и Миню Стайков, също бяха наели американска компания Alexandria Group, която дори подава в Държавния департамент документ, в който също се упрекваха наши политици. Колко познато, нали?

Но това не пречи на родните подвластни медии към този момент шести ден да допълват сюжета в писмото на конгресмена, който сюжет, така и така е непосредствено написан от някой от родните борци за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Толкова неприятно написана сапунка скоро не бяхме гледали, жалко за солидните суми, които е похарчила обслужващата групичка за мокри поръчки на някой олигарх, с цел да си обезпечи подписа на американски конгресмен върху полюциите си.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР